Publikacje edukacyjne
strona główna  archiwum  dziedziny  nowości  zasady  szukaj  pomoc  poczta  redakcja 
               

 

Publikacja nr
11269
rok szkolny
2014/2015

 
Archiwum publikacji
w serwisie Publikacje edukacyjne

Zajęcia kulinarne w przedszkolu

Przez cały rok szkolny prowadziłam w grupie dzieci najstarszych zajęcia gospodarcze. Były to zajęcia kulinarne, które wychodziły naprzeciw zainteresowaniom dzieci, bowiem w grupie było wielu łakomczuszków, ale i niejadków. Zajęcia kulinarne w przedszkolu były dużą atrakcją dla dzieci, ale równocześnie wyzwalały w nich aktywność i uczyły organizacji pracy. Wspólne przygotowanie posiłków z dziećmi stwarzało okazję do przyswojenia nawyków zdrowego odżywiania - tak ważnych w dzisiejszej dobie fast foodów, podstawowych zasad kulinarnych i bezpieczeństwa. Zajęcia nazwaliśmy wspólnie "Nasze Kuchcikowo", odbywały się raz w tygodniu, w małej grupce dzieci ok.7-osobowej, niekiedy uczestniczyła połowa grupy ok. 15-osobowa. Oprócz nauczyciela w sali dodatkowo była obecna osoba wspomagająca. Z jednej strony chodziło o bezpieczeństwo, z drugiej - niektóre czynności mogły sprawiać dzieciom kłopot i w porę należało wspomóc dziecko. Przedszkolacy podczas zajęć korzystali z bezpiecznych sztućców, plastikowych, lub drewnianych narzędzi i przyborów. Wszystkie urządzenia elektryczne obsługiwali dorośli. Do każdego zajęcia dzieci zaangażowane były w przygotowanie, rozłożenie na stołach przyborów, narzędzi, produktów, a także posprzątanie po zakończonej pracy. Wiele z tych kulinarnych zajęć to świetne ćwiczenia rozwijające sprawność manualną. Dzieci świetnie radziły sobie podczas rozgniatania, wyrabiania ciasta na pierogi, makaron, ciasteczka. Podczas kiszenia kapusty musiały użyć swojej siły i ubić ją jak najmocniej w garnku. Poznały też dawną tradycję ugniatania jej nogami w beczce. Podczas wykonywania np. sałatki jarzynowej dzieci uczyły się, jak prawidłowo posługiwać się nożem, jak używać deski. Gdy robiły jarzynowe koreczki musiały uważać, gdy wkłuwały w środek warzywa ostrą wykałaczkę, gdyż różne warzywa miały różną twardość i sprężystość, a więc musiały dostosować siłę nakłucia. Przy wykonywaniu ciast dzieci uczyły się rozwałkowywać ciasto przy pomocy wałka, ciasto nie mogło być ani za cienkie, ani za grube. Zajęcia te łączyły niekiedy również elementy nauczania matematyki- wycinanie ciasta w kształcie trójkątów, kół, przeliczanie wyciętych za pomocą foremek pierniczków. Przy wyrobie rogalików na Św. Marcina, pierników na Boże Narodzenie, czy myszki z jajka zapoznawały się z tradycjami obchodzenia świąt, jak też tradycją witania gości. Taka możliwość nadarzyła się, gdy przedszkole gościło grupę studentów ze Skandynawi. I tak się złożyło, ze właśnie tego dnia dzieci piekły maślane bułeczki z makiem, sezamem i słonecznikiem. W każdą bułeczkę włożyliśmy miniaturkę polskiej flagi i pojemnik z solą. W ten sposób dzieci witały gości staropolskim zwyczajem - chlebem i solą.


REKLAMA

Oczywiście do wspólnego kuchcenia tych pyszności włączeni zostali pracownicy kuchni. Panie kucharki często proszone były o upieczenie w piekarniku ciasteczek z żurawiną, rogalików, pierników, owocowych chipsów z bananów i jabłek, bułeczek. Niektóre potrawy wymagały ugotowania w garnku, np. pierogów ze śliwkami, makaronu, czy robionych zapraw na zimę -owocowych kompotów. Na warsztaty kulinarne był również zapraszany pan Kuba - kucharz w roli eksperta. Sprawdzał m.in. czy surówka z dyni jest dobrze doprawiona, czy w kompotach owocowych jest odpowiednia ilość cukru i wody, czuwał też podczas zwijania rogalików, aby nie uciekały bokiem powidła, podpowiadał, jak ładnie i efektownie podać świąteczną myszkę wykonaną z jajka i nowalijek na świątecznym stole. Jego pomoc okazała się niezbędna przy zrobieniu domowym sposobem majonezu potrzebnego do naszej sałatki jarzynowej.

Do zajęć kulinarnych włączeni zostali także rodzice, którzy zasilali naszą spiżarnię we wszelkie potrzebne produkty. Od czasu do czasu byli również sami uczestnikami takich warsztatów, np. podczas wypieku większej ilości świątecznych pierniczków, podczas jesiennego festynu, na którym kroili warzywa na sałatkę jarzynową, do której wykorzystali ogórki kiszone z dziećmi na zajęciach. Prezentacje dobrych praktyk zostały zaprezentowane podczas "Festiwalu pięknie nakrytych stołów". Jednym z punktów programu były warsztaty kulinarne, podczas których dzieci wraz z rodzicami przystąpiły do wykonania wg własnych pomysłów kanapek i tartinek. Inna grupa wykonywała desery. Ich zadaniem było zbudowanie domku dla misia- żelka. Domki tworzone były z herbatników Petit-Beurre, a spoiwem był lukier. Wspaniałe konstrukcje dzieci obsypywały cukrem pudrem. Wbrew pozorom nie było to zadanie łatwe, gdyż trzeba było ustawić ściany tak, by się nie przewróciły, Takie domki z właścicielami aż szkoda było zjadać.

Oprócz tych zajęć kulinarnych dzieci w każdej grupie odpowiednio do swoich możliwości wdrażane były do przygotowywania sobie na co dzień kanapek na śniadanie. Dzieci młodsze na przygotowane kawałki chleba posmarowane masłem nakładały plasterki sera, wędliny, ozdabiały zieleniną. Dzieci starsze miały możliwość smarowania kawałków chleba masłem oraz różnorodnymi pastami: twarogową, jajeczną, rybną, czy też miodem lub dżemem. Starszacy dodatkowo nalewali sobie kawę, kakao, czy herbatę z dzbanków. Dużą wagę przywiązywano w każdej grupie do estetyki podawanych posiłków i kulturalnego ich spożywania.

Zajęcia kulinarne mają sens tylko wówczas, gdy opierają się na metodach związanych z działaniem dziecka, gdy zachęcamy je do samodzielności, nie krytykujemy, jeśli coś jest niedokładnie przyrządzone, nie poprawiamy szczegółów, by "było równo". Liczy się przede wszystkim zaangażowanie przedszkolaka i radość z jedzenia przygotowanej zdrowej potrawy, która jest jeszcze większa, gdy można poczęstować nią rodziców, panią dyrektor i pracowników przedszkola.

Najsmaczniejsze przepisy kulinarne zostały zebrane i spisane w formie Kalendarza Małego Kuchcika, który został wręczony pani dyrektor, nauczycielom z Przedszkola "Tęcza", Przedszkola "Ludzikowo" oraz został opublikowany na przedszkolnej stronie internetowej

Szanse i zagrożenia:

Zajęcia kulinarne to duże przedsięwzięcie organizacyjne - dlatego wymagają starannego przemyślenia i spisania kolejnych kroków działania.

Stwarzają okazję do przyswojenia nawyków zdrowego odżywiania - tak ważnych w dzisiejszej dobie fast foodów, podstawowych zasad kulinarnych i bezpieczeństwa.

POWIĘKSZ

Izabela Kirsztein
Przedszkole Niepubliczne "Tęcza"
w Bydgoszczy


Zaświadczenie online



numer online: 65 gości

reklama

Księgarnia HELION poleca: