Kupując produkty spożywcze, często możemy spotkać się z oznaczeniem „bez dodatku cukru”. Wiele osób błędnie zakłada, iż to oznaczenie produktów, które zupełnie nie zawierają cukrów. Nie jest to jednak prawda. Poniżej rozwiewamy wątpliwości co do interpretacji popularnego zapisu na opakowaniach.
Materiał reklamowy na zlecenie marki ActiviaJogurt bez dodatku cukru
Jogurt bez dodatku cukru to produkt, który nie zawiera żadnych dodanych cukrów prostych, dwucukrów ani żadnych innych środków spożywczych zastosowanych ze względu na ich właściwości słodzące. Może on jednak zawierać cukry naturalnie występujące w mleku i owocach. Dzięki temu może być odpowiedni dla osób, które nie chcą całkowicie rezygnować ze słodkiego smaku. Jogurt naturalny bez dodatku cukru Activia – https://www.activia.pl/products/bez-dodatku-cukru/bez-dodatku-cukru/activia-czeresnia-jablko-banan/, stanowi źródło cennych składników odżywczych, takich jak białko i wapń, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych. Jogurt naturalny bez dodatku cukru Activia zawiera też żywe kultury bakterii. Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które przyjmowane w odpowiedniej liczbie przynoszą korzyści zdrowotne. Żywe kultury jogurtowe poprawiają trawienie zawartej w produkcie laktozy u osób mających trudności z jej trawieniem. Warto jednak pamiętać, że ważna jest zbilansowana dieta oraz zdrowy styl życia. Produkt jest teraz dostępny w dwóch nowych wariantach, które łączą w sobie smaki owoców: smak mango-banan i truskawka-banan. Ten pyszny jogurt może stanowić wartościowy element zbilansowanego jadłospisu.
Korzyści z wybierania jogurtów bez dodatku cukru
Jeżeli zwracamy uwagę na ilość spożywanych wraz z dietą cukrów, warto, żebyśmy wybierali jogurty bez dodatku cukrów, zamiast wariantów zawierających taki dodatek. Przykładem takiego jogurtu jest Jogurt Activia do picia bez dodatku cukru o smaku truskawka-banan oraz Jogurt Activia do picia bez dodatku cukru o smaku mango-banan. Cukry obecne w tych jogurtach pochodzą wyłącznie z mleka i owoców. Ponadto jogurty te zawierają żywe kultury bakterii probiotycznych i wapń, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych.
Dokonywanie świadomych wyborów może pozwolić na kształtowanie lepszych nawyków żywieniowych. Zwracanie uwagi na obecność dodanych cukrów w spożywanej przez nas żywności może być pierwszym krokiem do uważniejszego przyglądania się informacjom podanym na etykietach produktów spożywczych.
Jogurt bez dodatku cukru to dobra alternatywa dla wariantów, zawierających taki dodatek. Nie tylko pysznie smakuje, ale również dostarcza organizmowi korzyści płynących ze spożywania jogurtów, przy braku dodanych cukrów.