Kawa dla gastronomii – jaką wybrać, by zachwycić gości?

Strona głównaPoradnikiKawa dla gastronomii – jaką wybrać, by zachwycić gości?

Kawa to serce gastronomii. Zwłaszcza, że mamy do czynienia ze stale rosnącą popularnością tego napoju oraz zmieniającymi się oczekiwaniami konsumentów – ze wzrokiem kierowanym coraz częściej w stronę wyselekcjonowanych ziaren i profesjonalnego parzenia. Zastanawiasz się, jaka kawa dla gastronomii będzie najlepszym wyborem? To zależy!

Artykuł sponsorowany

Podsumowanie:

  • Wybór kawy dla gastronomii to ważna sprawa, mająca duży udział w sukcesie (lub porażce) gastronomicznego biznesu. Chcąc zadbać o doświadczenia swoich klientów i powodzenie firmy, zarezerwuj na selekcję kawy odpowiednio dużo czasu.
  • Do wyboru masz dwa główne rodzaje kawy: Arabikę i Robustę. Do tego dochodzi mieszanka Arabika-Robusta w różnych proporcjach. Kawa przyjmuje formę ziaren lub zmieloną. Jakość plantacji oraz sposób palenia przekładają się na odmienny smak, aromat i zawartość kofeiny.
  • W zależności od tego, czy potrzebujesz kawy do wyspecjalizowanej kawiarni, ekskluzywnej restauracji, hotelowego bufetu czy obsługi cateringowej, inny produkt powinien zwrócić Twoją uwagę. Przeczytaj tekst i poznaj konkretne propozycje!

Jaka kawa dla gastronomii? To zależy od konkretnego przypadku!

Inny rodzaj kawy okaże się wystarczający w hotelowym bufecie, a inny w niszowej kawiarni. Jeszcze innego napoju spodziewają się uczestnicy wydarzenia obsługiwanego przez firmę cateringową. W procesie wyboru najlepszej kawy dla gastronomii (www.tchibo-coffeeservice.pl) poświęć zatem odpowiednio dużo czasu na ustalenie preferencji swojej grupy docelowej. Następnie zgodnie z nimi dobierz określony rodzaj kawy i konkretną markę.

Kawa dla kawiarni i restauracji

Wyspecjalizowane kawiarnie i eleganckie restauracje to miejsca, w których kawa jest czymś więcej niż tylko pobudzającym napojem; stanowi część doświadczenia! Goście oczekują zarówno najlepszego smaku, aromatu, jak i pięknej oprawy. Musisz zatem postawić na wysokiej jakości ziarna, a także nowoczesny ekspres, który wydobędzie z nich to, co najlepsze. Świetnie sprawdzi się stuprocentowa Arabika – łagodna, lekko kwaskowata, z dodatkowymi nutami smakowymi, jak czekolada czy orzech; idealna do esencjonalnych naparów. Nie może zabraknąć też Robusty, najlepiej w połączeniu z Arabiką. Taka kawa umożliwi przygotowanie choćby smacznego cappuccino z pianką cieszącą oko i podniebienie. Pamiętaj, by serwować ją w starannie dobranych filiżankach lub kubkach.

Kawa w hotelu

Do renomowanych hoteli warto wybierać kawy premium, jak np. jednorodna Arabika z katalogu marki Davidoff lub dodatkowo pochodząca ze zrównoważonych plantacji kawa od Piacetto. Nie bez przyczyny są one dostępne w formie ziarnistej. Zmielone tuż przed parzeniem oferują najbogatszy smak i aromat. Do hoteli o mniejszej renomie i skromniejszym budżecie można wybrać ekonomiczne warianty kawy. Te jednak też muszą prezentować dobrą jakość. Poznaj np. markę Eduscho, która oferuje kawę dla gastronomii z klientelą o dużym potencjale zakupowym, oczekujących najlepszego stosunku jakości do ceny.

Kawa dla cateringu

Prowadzisz firmę, w ramach której zapewniasz kulinarną obsługę bankietów, konferencji lub uroczystości rodzinnych? W Twoim przypadku kawa dla gastronomii musi odpowiadać na potrzeby szerokiego i różnorodnego grona odbiorców, a także łączyć w sobie dobrą jakość z atrakcyjną ceną – tak, by nie zwiększać nadmiernie kosztów inwestycji. Zwróć uwagę na kawę dla gastronomii od Tchibo. W ofercie marki znajdziesz zarówno ziarnistą, jak i mieloną; odpowiednią do przygotowania klasycznych, czarnych napojów oraz kawowej bazy do napojów mlecznych. Z łatwością dopasujesz ją do posiadanego modelu ekspresu: przelewowego i automatycznego.

Podobne artykuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj